Sla over naar de inhoud

Culturele voordrachten

Doordat ik zelf als kunstenaar actief ben, en nadat ik mij verdiept had in ‘Senioren in de kunst’, werkte ik een aantal portretten uit van bekende kunstenaars. Deze reeks wordt steeds verder uitgebreid.

Marlene Dietrich (1901-1992)

Marlene Dietrich
Marlene Dietrich

Speelt in 1920 revues en musicals en wordt in de jaren dertig een ster in Duitsland. Ze breekt echt door in de Verenigde Staten met haar bekende ‘Blonde Venus’, ‘Shangai Express’ en ‘Der Blaue Engel’.

Ze wordt bevriend met de familie Kennedy en krijgt de Amerikaanse nationaliteit. In 1948 is ze de aantrekkelijkste oma. Ze gaat tot op hoge leeftijd op tournee.

Greta Garbo (1905-1990)

Greta Garbo als Mata Hari
Greta Garbo als Mata Hari

Is een heel verlegen meisje dat droomt van toneel. Ze gaat werken in een kapsalon en door een beurs kan ze naar de toneelschool. Zo speelt ze op 18-jarige leeftijd in films en wordt op haar 21 jaar een ster. Ze maakt de overstap van de stomme naar de gesproken film. Greta Garbo zal nooit huwen, maar heeft wel heel wat intieme relaties. Bekende films zijn ‘Anna Karenina’ en ‘Koningin Christina’.

Pablo Picasso (1881-1973)

Pablo Picasso
Pablo Picasso

Als kind ontwierp deze Spaanse kunstenaar al zeer mooie dingen en dat is hij blijven doen tot op hoge leeftijd. Hij is bekend door schilderijen, beeldhouwwerken, keramiek, tekeningen. Zijn meest gekende werk is ‘Guernica’. Zijn werk kende vele periodes.

Marguerite Yourcenar (1903-1987)

Marguerite Yourcenar
Marguerite Yourcenar

Geboren in Brussel als Marguerite Cleenewerck de Crayencour. Haar moeder sterft enkele dagen na haar geboorte. Ze leeft met haar vader op het landgoed Mont-Noir op de Belgisch-Franse grens en volgt thuis les. In 1921 verschijnen haar eerste publicaties. Ze schrijft historische psychologische romans, maar ook filosofische essays. In 1947 wordt ze Amerikaan staatsburger. In 1980 is ze de eerste vrouw in de Académie Française.

Aldous Huxley (1928-1963)

Aldous Huxley
Aldous Huxley

Hij was een Britse schrijver, essayist en dichter. Huxley was heel lang van gestalte. Hij was een cerebraal type en slechtziend. Hij had een uitgebreide kennissenkring, waaronder Isherwood, Chaplin en Krishnamurti. Hij schrijft essays, romans, zelfs scripts voor tekenfilms. Belangrijke boeken zijn ‘Brave New World’, ‘The Island’, ‘The Doors of Perception’.

Coco Chanel (1883-1971)

Coco Chanel
Coco Chanel

Brengt haar jeugd door in een weeshuis. Al vlug kan ze aan het werk als verkoopster en leert hoeden maken. Door contact met een geldschieter start ze haar naaiatelier. Tijdens de eerste wereldoorlog maakt ze kleren voor rijkere dames die in kuuroorden verblijven. Zo wordt ze heel bekend en de ene winkel volgt de andere op. Haar succes blijft duren tot in 1940. Door haar omstreden positie in WO II kan ze pas in 1954 haar comeback maken. Ze haalt de vrouw uit haar keurslijf door moderne kleding aan te bieden.

Ingmar Bergman (1918-2007)

Ingmar Bergman
Ingmar Bergman

Deze Zweedse toneel- en filmregisseur heeft op een onnavolgbare manier de existentiële gevoelens rond ziekte, eenzaamheid, geloof en dood uitgebeeld, in een oeuvre van veertig films. Om er enkele belangrijke te noemen: ‘Kreten en Gefluister’, ‘Persona’, ‘Stilte’, ‘Het Zevende Zegel’.

Andy Warhol (1928-1987)

Andy Warhol
Andy Warhol

Of noemen we hem liever het grote Warhoofd met zijn speciaal kapsel? Hij heeft het banale opgetild en op andere momenten nog banaler gemaakt. Advertenties werden prints en later meesterwerken.

Hij was de meester-tovenaar, wonend in de VSA maar van Tsjechische origine. “In het diepst van mijn gedachten ben ik oppervlakkig” is één van zijn quotes. Met zijn atelier The Factory bracht hij heel wat (bekende) fans op de been.

Jacqueline Kennedy (1929-1994)

Jacqueline Kennedy
Jacqueline Kennedy

Ze wordt geboren in een heel rijk milieu, is intelligent, sportief en een winnaarstype. Ze zoekt een vaderfiguur en vindt die in JFK waardoor ze de First Lady wordt, tot haar man in 1963 wordt vermoord. Nadien huwt ze met Onassis. Ze blijft een bekende society-figuur.

Herman Hesse (1877-1962)

Herman Hesse
Herman Hesse

Hij had heel slechte ogen, hij was een kwetsbaar kind. Wie had kunnen vermoeden dat deze Duits-Zwitserse schrijver, dichter en schilder later zo veel mensen van diverse achtergronden zou weten te inspireren met zijn romans, zoals Siddharta of Narziss en Goldmund? Hij ontving de Nobelprijs voor de literatuur.