Culturele voordrachten

Doordat ik zelf als kunstenaar actief ben, en nadat ik mij verdiept had in ‘Senioren in de kunst’, werkte ik een aantal portretten uit van bekende kunstenaars. Deze reeks wordt steeds verder uitgebreid. Elke kunstenaar wordt belicht in een volledige lezing.

Ingmar BERGMAN, cineast van het existentiële

Op een onnavolgbare manier heeft deze Zweedse regisseur gevoelens rond ziekte, eenzaamheid, geloof en dood uitgebeeld. Enkele van zijn bekende films zijn: “Kreten en Gefluister”, “Persona”, “Stilte” en “Het zevende zegel”.

Ingmar Bergman

Coco CHANEL, van verweesd kind tot mode-koningin

Coco brengt haar jeugd door in een weeshuis. Al vlug kan ze aan het werk als verkoopster en modiste. Door contact met een geldschieter start ze haar naaiatelier. Tijdens de eerste wereldoorlog maakt ze kleren voor de rijkere dames. In WO II heeft ze een omstreden positie. Ze haalt de vrouw uit haar keurslijf door moderne kleding aan te bieden.

Coco Chanel

Simone DE BEAUVOIR, feministe avant la lettre

Uitstekende studente, nadien lerares, verbonden met Jean-Paul Sartre, maar ook met Nelson Algren. Politiek actief, feministe, schrijfster. Enkele van haar bekendste boeken zijn : “Le deuxième sexe”, “De mandarijnen”, “De ouderdom”. Ze behoorde tot de filosofische strekking van het existentialisme.

Simone de Beauvoir

Tamara DE LEMPICKA, van adellijke dame tot schilderen om den brode

Ze is lid van de Russische High Society, maar door de revolutie moet ze gaan vluchten. Gelukkig schildert ze fantastische portretten. Zo voorziet ze in haar levensonderhoud. Ze ontwikkelt een heel eigen stijl. In Parijs verkeert ze in kunstenaarskringen. Later gaat haar stijl weer bergaf. Momenteel zijn haar schilderijen in het bezit van bijvoorbeeld Madonna.

Tamara DE LEMPICKA

Marlène DIETRICH, de androgyne powerlady

Ze speelt in revues en musicals en wordt in de jaren 30 een ster in Duitsland. Ze breekt echter door in de Verenigde Staten met haar bekende “Blonde Venus”, “Shangai Express” en “Der Blaue Engel”. In 1948 is ze de aantrekkelijkste oma. Ze gaat tot op hoge leeftijd op tournee.

Marlene Dietrich

Daphne DU MAURIER , behekste erfgename

Haar vader is een gevierd toneelspeler. Hij is gewoon gek van Daphne, maar haar moeder verwerpt haar. Ze gaat op zoek naar vader- en moederfiguren, ook als ze al lang een volwassen vrouw is. De literatuur houdt haar mentaal gezond, maar haar romans hebben als hoofdpersonen getormenteerde zielen. Haar bekendste roman is “Rebecca.”

Daphne DU MAURIER

Greta GARBO, het teruggetrokken icoon

In haar jeugd is zij een heel verlegen meisje dat droomt van toneel. Ze wordt op haar 21 jaar een ster. Ze maakt de overstap van de stomme film naar de gesproken film. Ze blijft ongehuwd, maar heeft heel wat intieme relaties. Bekende films zijn “Anna Karenina” en “Koningin Christina”.

Greta Garbo als Mata Hari

Herman HESSE, van kwetsbaar kind tot mensenkenner

Hij had heel slechte ogen en hij was een kwetsbaar kind. Wie had kunnen vermoeden dat deze Duits-Zwitserse schrijver, dichter en schilder later zoveel mensen van diverse achtergronden heeft weten te inspireren met zijn romans zoals “Siddharta” en “Narziss en Goldmund”. Hij ontving de Nobelprijs van de Literatuur.

Herman Hesse

Aldous HUXLEY, de slechtziende visionair

Hij was een Brits schrijver, essayist en dichter. Hij was heel lang van gestalte. Een cerebraal type en slechtziend. Hij had een uitgebreide kennissenkring o.a. Isherwood, Chaplin en Krishnamurti. Hij schrijft romans, essays en zelfs scripts voor tekenfilms.

Aldous Huxley

Jackie KENNEDY, first lady en stijlicoon

Ze werd geboren in een heel rijke familie, is intelligent, sportief en een winnaarstype. Ze zoekt een vaderfiguur en vindt die in JFK waardoor ze de First Lady wordt, tot haar man in 1963 wordt vermoord. Ze heeft last van Post-Traumatische -Stress. Later zal ze huwen met Onassis. Ze blijft een bekende societyfiguur.

Jacqueline Kennedy

Doris LESSING, de aarzelende heldin

Geboren in Iran, op haar 5 jaar gaan verhuizen naar Afrika. De droom van haar ouders wordt een nachtmerrie. Maar Doris zal hun levensverhaal veerkrachtig herschrijven. Ze schrijft eigenlijk veel boeken over haar ouders. Heel bekend is ze geworden met “Het Golden Notebook”. Daarin staan de invloeden die ze had via feminisme, politiek, sexuele revolutie. Maar ze schrijft ook over science-fiction. Op haar 88ste ontvangt ze de Nobelprijs.

Doris LESSING

Pablo PICASSO, van wonderkind tot gekwelde minotaurus

Als kind ontwierp deze Spaanse kunstenaar al zeer mooie dingen en dat is hij blijven doen tot op hoge leeftijd. Hij is bekend door schilderijen, beeldhouwwerken, keramiek en tekeningen. Zijn meest gekende werk is “Guernica”. Zijn werk hangt nauw samen met zijn liefdesleven.

Pablo Picasso

Bekende inwoners van PARIJS tussen 1919-1939, tot de verbeelding sprekende vernieuwers

De periode tussen de twee wereldoorlogen , ook Interbellum genoemd, bracht heel wat bekende kunstenaars en schrijvers bij mekaar. Vb Josephine Baker, Romaine Brooks, Mark Chagall. Maar ook wetenschappers en industriëlen André Citroën, Marie Curie.

May SARTON, fijngevoelige dichteres en dagboekschrijfster

Geboren in Wondelgem (nabij Gent), haar vader was een wetenschapper. Ze is misbegrepen door haar ouders en zal altijd vriendschap blijven zoeken. Soms duwt ze mensen van zich weg door haar woedeuitbarstingen. Haar dagelijkse notities over haar tuin, over de natuur en over de mensen in haar dorp in de USA zijn rustgevend.

May SARTON

Susan SONTAG, altijd twijfelend maar super intelligent

Ze heeft over de meest uiteenlopende onderwerpen (dag)boeken geschreven: politiek, fotografie, sexualiteit, oorlog, ziekte. In het belegerde Sarajevo voerde ze een toneelstuk op. Ze werd het geweten van Amerika genoemd. Ze schreef een roman “De vulkaanminnaar” over Lord Nelson en zijn geliefde Emma.

Susan SONTAG

Prinses Diana SPENCER, opgejaagde prinses van het volk

Ze wordt geboren in één van de rijkste Engelse families. Als jong meisje heeft ze een eetprobleem, ze leert prins Charles kennen en wordt plots een grote ster, maar ze is daarop niet voorbereid. De strenge etiquette van het Hof staat in schril contrast tot hoe ze wil leven. Na de echtscheiding van Prins Charles ontpopt ze zich tot een nog grotere persoonlijkheid. Maar de papperazi blijven haar volgen.

Prinses Diana SPENCER

Andy WARHOL, diepzinnig en oppervlakkig

Of noemen we hem liever het grote Warhoofd met zijn speciale kapsel ? Hij heeft het banale opgetild en op andere momenten nog banaler gemaakt. Advertenties werden prints en later meesterwerken. Hij was de meester-tovenaar wonend in de USA maar van Tsjechische origine. “In het diepst van mijn gedachten ben ik oppervlakkig” is een quote van hem. Met zijn atelier ‘The Factory‘ bracht hij heel wat (bekende) fans op de been.

Andy Warhol

De BLOOMSBURY-groep, kunstenaarsgroep in een Londense wijk

Hier schreven ze, schilderden ze , filosofeerden ze en hadden ze hartstochtelijke liefdesrelaties. Zoveel schrijvers en cineasten blijven nu nog gefascineerd door deze redelijk excentrieke kunstenaars. Toch was de bekende economist Keynes ook lid van hun groep.

Bloomsbury-groep

Marguerite YOURCENAR, gemaskerde passie

Geboren te Brussel als Marguerite Cleenewerck de Crayencour. Haar moeder sterft enkele dagen na haar geboorte. Ze leeft met haar vader op het landgoed Mont-Noir, op de Belgische-Franse grens en volgt thuis les. In 1921 verschijnen haar eerste publicaties. Ze schrijft historische psychologische romans, maar ook filosofische essays. In 1947 wordt ze Amerikaans staatsburger. En in 1980 is ze de eerste vrouw in de Académie Française.

Marguerite Yourcenar

Praktisch

  • Doelpubliek: alle senioren
  • Maximale grootte van de publieksgroep per activiteit: onbeperkt
  • Kostprijsberekening: VAST BEDRAG + treinticket
  • Voorziene duur van de culturele activiteit: 90 minuten
  • Is er een pauze voorzien? Ja
  • Referenties: Zilveren Passer, Neos, Landelijke Gilden

Zijn er eventueel technische vereisten te voorzien ?

  • Witte doek of witte muur
  • Micro
  • Contactdoos en verlengdraad

Ik bied ook een reeks sociale voordrachten aan.